Цяла Европа е залята от руски петрол, внесен от Индия 

...
Цяла Европа е залята от руски петрол, внесен от Индия 
Коментари Харесай

Как Индия спечели от неутралитета си по оста Русия-САЩ

Цяла Европа е залята от съветски нефт, импортиран от Индия 

Благодарение на Индия доста коли с мотори с вътрешно горене в Европа не престават да се движат с горива, създадени от съветски нефт. Това става макар глобите, които не разрешават съвсем изцяло вноса му по море, осведоми организация Блумбърг.

Ограниченията се отнасят и до импорта на съветски петролни артикули в Европейския съюз, само че не пречат на трети страни, измежду които е и Индия, да купуват на ниска цена нефт от Русия, да го преработват в горива и да ги продават в Европа с надценка.

Въпреки глобите съветският нефт и петролни артикули не престават да се изнасят релативно несметно, защото Кремъл съумя да пренасочи потоците най-много към Китай и Индия, показва Ройтерс. Същевременно Путин съобщи, че Русия би трябвало да работи бързо, с цел да отвърна по думите му " икономическата експанзия на Запада " и за задачата Москва " ще разшири връзките си с доста страни в Евразия, Латинска Америка и Африка ".

На срещата на върха на Г-20 през март индийският договарящ Амитаб Кант прикани Групата на 20-те страни да " загърби " войната на Русия в Украйна и да се концентрира върху световната беднотия. Той изрази мнение, че Европа е довела до застой проблемите на световния напредък, бедността и дълга, като се е съсредоточила върху спора, показва " Укринформ ".

" Храните са наранени, резултатите в опазването на здравето са наранени, резултатите в образованието са наранени, хората са изостанали в развиването си и са изтощени, а ние се занимаваме единствено с една война сред Русия и Украйна ", оплака се Кант. Той добави, че " светът би трябвало да продължи напред, а Европа би трябвало да откри решение на своите провокации ".

Класифицирани оценки на американското разузнаване, които изтекоха предишния месец, демонстрират, че световните старания на президента Байдън са изправени пред обилни провокации, защото огромните разрастващи се страни се пробват да избегнат засилващото се опълчване сред Запада, от една страна, и Русия и Китай, от друга, а в някои случаи употребяват това съревнование за лична полза, разяснява в. " Вашингтон пост ".

Документите, които са измежду множеството американски секрети, изтекли онлайн посредством платформата за известия " Дискорд " (Discord), дават необичаен взор към метода на мислене на основни нововъзникващи сили, измежду които Индия, Бразилия, Пакистан и Египет, които се пробват да поддържат положителни връзки с всички по-големи играчи в миг, когато Америка към този момент не е безспорната международна суперсила.

Матиас Спектор, академик от фондацията " Карнеги ", съобщи, че разрастващите се страни се пренастройват в миг, когато Америка е изправена пред нова мощна конкуренция, защото Китай показва ново икономическо и военно въздействие, а Русия, въпреки и отслабена от войната на президента Владимир Путин в Украйна, показва способността си да отвърна западния напън.

" Не е ясно кой ще се окаже на водеща позиция след 10 години, тъй че те би трябвало да диверсифицират риска си и да внимават на кого залагат ", споделя Спектор.

И по този начин до момента в който главните съдружници на Съединени американски щати в Европа и Източна Азия се сплотиха, с цел да поддържат напъните на Байдън в Украйна, предоставяйки все по-голям набор от оръжия и отказвайки се от съветската сила, Вашингтон среща опозиция на други места. Администрацията на Байдън споделя на тези страни, че не желае от тях да избират сред Съединени американски щати, от една страна, и Китай и Русия, от друга - обръщение, което държавният секретар Антъни Блинкен акцентира по време на пътуванията си.

Когато предходната година Блинкен посети Южна Африка, друга разрастваща се мощ, която неотдавна организира военни учения с Русия и сега се колебае дали може да отхвърли настояването на Международния углавен съд за арест на Путин, южноафрикански публични представители обявиха на държавния секретар, че няма да бъдат принуждавани да вземат решения, които не ги устройват.

По време на диалог на 22 февруари сред индийския консултант по националната сигурност Аджит Кумар Довал и съветския му сътрудник Николай Патрушев Индия наподобява е избягвала да взема страна сред Вашингтон и Москва, се показва в различен от изтеклите документи. В него се споделя, че Довал е уверил Патрушев, че Индия поддържа Русия на многостранните конгреси и че Делхи работи, с цел да подсигурява, че тематиката за войната няма да бъде повдигната по време на срещата на Г-20, управлявана от Индия, макар " забележителния напън " да го направи.

Експертите настояват, че за разлика от процъфтяващото по време на Студената война придвижване на необвързаните страни, в което разрастващи се страни като Алжир и Куба се опълчват на колониализма и западното владичество, през днешния ден има малко обща идеология и няма ясно изразена преданост сред страните, които се пробват да се ориентират в съперничеството сред великите сили.

Централноазиатските страни да вземем за пример " се стремят да се възползват " от това съревнование и да извлекат изгоди от засиления интерес от страна на Съединени американски щати, Китай и Европа, защото се стремят да понижат зависимостта си от Русия, се показва в оценка на службата на шефа на националното разузнаване на Съединени американски щати от 17 февруари. В документа не се показва кои са тези страни, само че измежду тях евентуално са страни като Казахстан, които се стремят да понижат съветското въздействие и да развият нови партньорства в региона на енергетиката и търговията. Лидерите в района " са склонни да работят с този, който предлага най-непосредствени резултати, а към този момент това е Китай ", се споделя в документа.

Някои публични представители от " Глобалния юг " - термин, с който се отбелязват елементи от Азия, Африка и Латинска Америка - се нареждат като дипломатически мост сред трите противника. Сред тях е бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва, който се стреми да извоюва водеща световна роля за страната си след интервал на известна изолираност през мандата на неговия предходник Жаир Болсонаро. Лула разгневи страните от НАТО, като загатна, че те удължават спора в Украйна с доставките на оръжия за Киев, и предложи, че с цел да се реализира мир, Русия може да се откаже от част от следената от нея територия в Украйна, само че да резервира окупирания Кримски полуостров - вероятност, отхвърлена от украинския президент Володимир Зеленски.

Междувременно президентът на Аржентина Алберто Фернандес възнамерява да употребява актуализирания съюз на латиноамериканските страни, включващ Аржентина, Мексико и Бразилия, с цел да си обезпечи по-добра позиция в договарянията със Съединени американски щати, Китай и Европейски Съюз, излиза наяве от различен изминал документ.

Последиците от напрежението сред Съединени американски щати и Русия са изключително остри в Египет, който всяка година получава помощ от Вашингтон на стойност повече от един милиард $, само че също по този начин е задълбочил връзките си с Москва. Русия сега построява първата атомна електроцентрала в Египет и дава обещание да му даде военна техника. Изтеклите документи демонстрират, че Египет се пробва да лавира сред противопоставящите се в Украйна сили и да отхвърли настояванията за военна помощ както от страна на Русия, по този начин и от страна на Съединени американски щати.

За доста африкански държавни управления, чиито жители страдат от апетит и чиито валутни запаси понижават, всяка помощ - без значение от кое място идва - е добре пристигнала. Напоследък обаче Русия се оказва все по-убедителна, показва сп. " Политико ".

" За Москва това, което се случва, е Западът против останалите, а за Киев - Русия против всички останали ", споделя Самуел Рамани, създател на книга за възраждащото се въздействие на Русия в Африка. " Кой роман ще надделее, зависи от това кой ще успее да се показа като този, който изхранва... най-бедните страни в света ".
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР